Barvin Knight Road Landscape

Houston, Texas

The design considerations involved with Barvin Knight Road, a multi-family complex in Houston, are somewhat unique in that the site sits within a 500-year flood plain in addition carrying a significant natural slope. In recent years, this 500-year level in the city has been tested more frequently, and site planning for new development within these bounds must be made responsive to the pronounced flooding events. This requires a concerted effort among the designers to find solutions that keep much of the site elements at an elevation, a coordination that GFF excels in as it houses the Landscape and Architecture studios under the same roof. Regardless of the functional constraints, they can always lead to creative opportunity in design. The signature element of this site is an elevated amenities deck, highlighted by a vibrant rock glass wall spanning the entry, warmly glowing as you approach its entry. You are also invited in by a fountain gently spouting from the wall into a long shallow channel. As you emerge onto the deck you are greeted by an outdoor kitchen and bar and under a large amenity shelter. The shelter frames the vibrant pool area behind it, complete with resplendent lounging opportunities and a firepit flanking its outer bank. The site is also equipped with a canopied meeting area around the corner from the pool, and ample dog park at its back.